Kuchnia jest sercem domu- wiele osób zgodzi się z tym stwierdzeniem. To miejsce, które kojarzy się z ciepłem, rodzinną troską, zapachami przywołującymi wspomnienia z dzieciństwa. Magiczne miejsce, w którym każdy chce spróbować swoich sił, wyczarować coś z niczego, skraść czyjeś serce wyśmienitą potrawą.
Niezbędnik każdego kucharza
Jedni decydują się na jednorazowy eksperyment i odpuszczają, gdy poczują, że ta materia ich przerosła, inni stają się rzemieślnikami, którzy cenią wyłącznie praktyczny aspekt gotowania, ale są i tacy, dla których staje się to pasją i nieustającą drogą rozwoju. Każdemu adeptowi tej często niełatwej sztuki jak i zaprawionemu w bojach kucharzowi niezbędne są elementarne akcesoria kuchenne, do których z całą pewnością możemy zaliczyć garnki do gotowania.
Do wyboru, do koloru
Obecnie na rynku znajdziemy ich mnóstwo. Różnią się materiałem, z którego są wykonane, wielkością, kształtem oraz zastosowaniem. Nie ma jednego uniwersalnego typu, który odpowiadałby każdemu. Jedni preferują te ze stali nierdzewnej, dla innych istnieją jedynie emaliowane garnki, a dla części gotujących osób liczą się tylko te z nieprzywierającą powłoką.
Gotuj zdrowo i smacznie
Jeśli weźmiemy pod uwagę zastosowanie to na szczególne uznanie pod wieloma względami zasługują garnki do gotowania na parze. Możemy przyrządzić w nich zarówno dania mięsne jak i rybne oraz warzywne. Przygotowywane w nich potrawy zachowują wiele wartości odżywczych, często nie trzeba ich dodatkowo przyprawiać, bo same w sobie smakują wyśmienicie. Można je polecić szczególnie osobom dbającym o linię, borykającym się z problemami zdrowotnymi (np. z chorobami układu pokarmowego), a także każdemu komu zależy na utrzymaniu swojego ciała i umysłu w dobrej formie.
Gotowanie na parze czy to nie strata czasu?
Korzystanie z garnków do gotowania na parze jest banalnie proste i pozwala zaoszczędzić sporo czasu, co w dzisiejszych czasach jest na wagę złota. Gdy nastawimy już naszą potrawę, a woda zacznie wrzeć wystarczy już tylko odpowiednio wyregulować płomień w kuchence i można zająć się innymi sprawami bez obaw, że przygotowywane wcześniej danie się przypali. Czy gotowanie w tego typu garnkach ma jakieś wady? W pewnym sensie tak- najlepiej jak najszybciej je umyć, bo resztki pożywienia mogą być po pewnym czasie kłopotliwe do usunięcia. W takim przypadku garnek trzeba na chwilę zamoczyć.
Mniej znaczy więcej
Garnki to podstawowe wyposażenie w naszych kuchniach, ale warto pamiętać, że podobnie jak z innymi rzeczami- nie ilość a jakość się liczy, więc przemyślmy jakie będą nam tak naprawdę potrzebne i zainwestujmy w takie, których użytkowanie będzie sprawiało nam rzeczywistą przyjemność.